En av årets födelsedagspresenter var en Polar M400 (sport-/aktivitetsklocka). Eftersom jag tycker om att mäta träningsstatus och kondition på mig själv har jag passat på att använda klockan med pulsmätare under flera olika träningspass, samt även för att mäta min vardagliga motionsstatus m.m.
Jag har ställt in klockan utifrån mina personliga egenskaper så som vikt, längd, ålder, fysisk bakgrund och vardaglig aktivitetsnivå. Som dagligt aktivitetsmål valde jag den högsta nivån; "Om ditt arbete är fysiskt krävande, om du ägnar dig åt sport eller på annat sätt tenderar att vara i rörelse och aktiv, är detta aktivitetsnivån för dig". Som träningsbakgrund valde jag den nästhögsta nivån; "Elit (8-12 h/vecka)".
Jag trodde att nivåerna jag valt skulle vara för högt satta för min vardagliga aktivitetsnivå - men oj vad fel jag hade. På bilden nedan ser ni en sammanfattning av gårdagen, en dag där jag bland annat red 20 km galoppträning i kuperad snöterräng med två hästar:
Trots att mitt dagliga aktivitetsmål är satt på den högsta nivån och trots att min fysiska bakgrund är inställd på den nästhögsta nivån gjorde jag av med 243 %(!) av det dagliga aktivitetsmålet. När man kollar på hur mycket kcal jag har gjort av med (både träningsmässigt och i "underhållsbehov") så är det enligt mig inte lätt att få i sig 3129 kcal. Detta behov är dessutom långt mycket mer än vad en "normal" 23-årig kvinna behöver under en dag.
Jag får en ordentlig tankeställare genom att använda klockan, nu förstår jag verkligen vilken enorm ansträngningsnivå vi distansryttare ligger på till vardags. Nog för att jag visste att jag är fysiskt aktiv, men på den här nivån... Inte är det konstigt att man lätt får diverse brister. Jag ska bli mer noggrann med vad jag äter för att kunna få i mig det jag behöver, framförallt eftersom jag fått besked om dåliga blodvärden.
För att ytterligare poängtera vilken prestation man gör när man distanstränar har jag nedan bifogat sammanfattning och min pulskurva från ett av gårdagens galoppass:
När jag löptränar 10 km i ca 10 km/h brukar jag ha en medelpuls på 140 slag/min, vilket är min normala arbetspuls vid arbete (jag har troligen en högre maxpuls än vad som är generellt för min ålder och pulsar därför högre än vad många andra 23-åringar gör, trots att jag inte är anmärkningsvärt ansträngd). Under galoppasset hade jag 154 slag/min i medelpuls, alltså något högre än när jag löptränar 10 km, högre intensitet än "medel". Jag var inte alltför andfådd men kom igång så pass mycket att jag fick upp värmen och började svettas. När häst nummer 2 var färdig kände jag hur trött jag var i kroppen, men pulsen höll sig ändå på samma nivå som passet innan.
Ett pass på 1 h 10 min i ~17 km/h förbrände alltså 693 kcal. Med denna siffra i huvudet kan man föreställa sig hur mycket som förbränns under en tävling som pågår i t.ex 10 h - vilket mycket väl kan hända när man deltar i längre distanstävlingar. Det är viktigt att äta ordentligt innan, under och efter tävlingen!
Nu ser vi till att äta, träna och vila i balans.
/ Josefin
Andra inlägg
- Ljusare tider betyder mer tid
- Dagens outfit - enhörningar!
- Långritt, travhästar och vårkänslor
- 50 km kval i Jämtlands vackra (men krävande) natur
- Nu är hästarna fit for fight inför tävlingssäsongen
- Intensiv helg med tävling och elitträff
- Genomgång av hästarnas tänder - ack så viktigt!
- Sjukstuga halva dagen
- Minustid
- Inte som andra onsdagar