En del har frågat mig vad jag använder för utrustning när jag tränar och tävlar i distansritt. Här kommer nu ett inlägg med bilder (tyvärr har jag inte bilder på allt) och kortfattat information om de mest väsentliga produkterna jag använder. Det är svårt att sätta sig ner och komma på allting man har användning av så därför ber jag om ursäkt på förhand ifall det är någonting jag missar. Värt att nämna är att det är individuellt hur utrustning för distansryttare och distanshäst passar och det är därför viktigt att själv prova ut vad som passar.
Bil och transport
Bilen som använts mest när jag har tävlat är en KIA Ceed. Det är en otrolig bil som har gått klockrent! Faktum är att det inte finns någon KIA från samma årsmodell i Sverige som gått så långt som vår bil har gjort. Den har snart passerat 32.000 mil, varav större delen av milen har varit med släp. KIA:n får dra en häst i släpet (1500 kg).
En ny bil har köpts in sedan ett tag tillbaka - en Ford Kuga. Stark dragbil som med B96 eller E-kort får dra hästsläp med två hästar i (över 2000 kg). Båda bilarna vi använt mest kan rekommenderas!
Släpet som använts de senare åren är en Cheval Liberte-transport som jag är väldigt nöjd med. Den har pullmanfjädring, helt okej sadelkammare, är lätt (gjord i aluminium) och transporterar hästen bra. Om man ser till kvalitet och funktion är det en mycket bra transport för en billig peng.
Cheval Liberte
Foder
Mina distanshästar har sin bas i ett analyserat hösilagefoder med bra värden och en torrsubstans på ~60-70 %. Hästarna har fri tillgång på grovfoder. Jag fodrar inte mina hästar med något kraftfoder. Utöver grovfodret får de Primero TOTAL, ett funktionsfoder med naturligt innehåll. Jag vill undvika blodsockertoppar och för mycket stärkelse eftersom mina hästar ska ha uthållig energi. I fodret finns det elektrolyter, vitaminer och mineraler. Jag stödfodrar även med mineraler när jag tycker att jag kräver extra mycket av hästarna. Inför, under och efter tävling ger jag elektrolyter i pulver- eller sprutform beroende på häst.
Primero TOTAL
Hovbeslag
Razerskor och ProPad-sulor är ett måste för mig och hästarna. Sedan jag bytte till dessa hovbeslag har mina hästar fått bättre hovkvalitet, de har ett mer ekonomiskt rörelsemönster och sliter skorna mycket jämnare. Razerskon fjädrar och rör sig med hoven istället för att hämma den. ProPadsulan ger ett ökat tryck på strålen och ökar genom det blodcirkulationen - hälsofrämjande på hög nivå.
Razerskor (med brodd) och ProPad SXS
Ridutrustning
GPS
Vid träning använder jag en Polar M400 (aktivitetsklocka) för att registrera mina träningspass - sträcka, hastighet, höjdskillnader m.m.
När jag tävlar rider jag med GPS-klocka, en Garmin Forerunner 310 XT. Jag har haft den i ett par år och är väldigt nöjd. Det är lång batteritid (håller utan problem 10-12 h träning/tävling), den är vattentät ner till 50 m, hållbar och har många funktioner att välja mellan. Det negativa med klockan är att armbandet gått sönder två gånger. Kanske är det jag som är ovarsam, kanske är det dålig kvalitet på armbandet.
GPS från Garmin
Sadel och sadelutrustning
När jag tränar använder jag mig av ett antal olika sadlar. Jag tror att det är bra med variation för att inte belasta hästen på samma ställe hela tiden. Jag har flera stycken allroundsadlar, en dressyrsadel och en hoppsadel som jag varierar mellan. När jag rider mina längre och tuffare pass i träning använder jag mig av antingen en Podium XT eller en Star-Trekk Endurance Comfort Shorty. Dessa två sadlar använder jag mig också av på tävling eftersom de är mer anpassade för distansdisciplinen.
Till sadlarna har jag några olika varianter av en dressyrsadelgjord. Jag kan rekommendera att kosta på en slant för att få tag på en bra sadelgjord, gärna anatomisk och lite "geléaktig" för att den ska vara bekväm för hästen. Det är lätt att hästen får skav i sadelgjordsläget. För att minska risken för skav i sadelgjordsläget använder jag mig av babypuder.
Under sadlarna har jag en Beeback-pad - ett av de bästa köpen jag någonsin gjort. Padden är tryckavlastande, värmeavvisande och håller formen mil efter mil. Mina hästar har aldrig haft problem med ryggen sedan jag började använda Beeback.
Jag använder mig av distansstigbyglar när jag rider längre träningspass och tävlingar, både med och utan korg. Jag värdesätter att stigbyglarna har bra svikt och en ordentlig yta för foten att vila på.
Stigbyglar från TAUR
Huvudlag och hjälptyglar
Jag använder mig av biothaneutrustning som jag köpt antingen nytt eller begagnat, i Sverige eller utomlands. Några märken jag använder är Runningbear, Goedhard och Ridingtights.se i Sverige. För mig är det viktigt med god passform och god kvalitet. Jag rider med träns, brösta och oftast martingal (om hästen är laddad och behöver det). '
När det gäller bett använder jag tredelat bett eller Bombers (Chaman behöver ha det). Jag strävar efter att ha ett så "snällt" bett som möjligt.
Biothaneutrustning och Star-Trekk-sadel
Säkerhetsutrustning
Jag rider i en uppblåsbar säkerhetsväst av märket Helite, köpt från Kefly i Sverige. Den är smidig, lätt att ha på sig och har en mycket hög säkerhetsnivå. Västen fungerar som en airbag - jag kopplar fast en hake i sadeln, om jag sedan skulle ramla av löser västen ut sig och blåser upp sig för att skydda hela ryggen och nacken.
Hjälmen jag använder är från UVEX. Jag är nöjd med funktionen, stort plus för att den ventilerar så bra. OBS: Med de nya reglerna som kommer framöver vet jag inte om hjälmen kommer vara godkänd längre.
Säkerhestväst från Helite (köpt via Kefly), hjälm från UVEX
Övrig ridutrustning
Jag har hittat en modell på benskydd som jag och hästarna trivs med - Equilibrium. Skydden är lätta, vattenavvisande, värmeavvisande och smidiga att använda. De är som gjorda för distansritt och numera använder jag skydd när det behövs vid träning och tävling.
Benskydd från Equilibrium (köpt via Kefly)
Övriga produkter
Jag strävar efter att ha ett naturligt och jordnära tänk kring mina hästar. Jag använder örtblandningar från MD Kleen, som har både örter och individuella blandningar som anpassas utifrån hästens behov. Produkterna använder jag bland annat för att behandla mugg, för att ge extra tillskott och för att förebygga skador.
Naturprodukter från MD Kleen (Equiterapi.com)
Vid träning och tävling använder jag mig av vitaminer, mineraler och elektrolyter. Jag använder också Blue Lotion eller Arnika för att förebygga skador när jag tränar och tävlar.
Diverse produkter från Emin (köpt via Activehorses.se)
Ytterligare en produkt jag använder för att förebygga skador är kyldamasker från Bequine. De är lätta att sätta på och ta av, kyler snabbt och effektivt (ca 15 min är vad som krävs för att få effekt) och har en bevisad positiv effekt när det gäller att förebygga skador och främja hästens hälsa. När man använt dem är det bara att lägga dem i frysen igen för att de ska bli kalla - supersmidigt!
Kyldamasker från Bequine
Där har ni en sammanfattning av de viktigaste produkterna jag använder mig av. Jag påstår inte att jag når framgång enbart genom att använda dessa produkter, men jag vill påstå att produkterna absolut har hjälpt mig att komma dit jag vill inom distanssporten. Om det är något jag lärt mig så är det att varendra mikrodetalj spelar roll i en krävande sport som distansritt!
Hör av er om ni har några fler frågor, det är bara roligt att besvara det ni undrar över.
/ Josefin
Andra inlägg
- Ljusare tider betyder mer tid
- Dagens outfit - enhörningar!
- Långritt, travhästar och vårkänslor
- 50 km kval i Jämtlands vackra (men krävande) natur
- Nu är hästarna fit for fight inför tävlingssäsongen
- Intensiv helg med tävling och elitträff
- Genomgång av hästarnas tänder - ack så viktigt!
- Sjukstuga halva dagen
- Minustid
- Inte som andra onsdagar