Jag har fortfarande svårt att förstå att jag och Rakeem klarade 160 km. Det är inte många ekipage i Sverige som har klarat den distansen (även om det i år är många nya ekipage på den distansen) och nu kan vi glädja oss åt att vara ett av ekipagen som klarat det. Det ligger mycket jobb bakom vår prestation, inte bara vad gäller träning.
Den här säsongen är vår fjärde inom distansridningen, Rakeem är 12 år och jag har haft honom under 8 års tid. Jag var 14 år när Rakeem flyttade hem till oss och vid den tidpunkten var han i stort sett ohanterad. Jag har ridit in honom själv och Rakeem är verkligen en "enmanshäst" - det är fortfarande bara jag som enligt honom har tillåtelse att hålla i hans bakhovar när han blir skodd (när han skos måste alltså jag hålla i hovarna medan pappa spikar - minst sagt ett projekt). Jag planerar att lägga upp ett längre inlägg om min och Rakeems historia framöver, då den faktiskt är rätt unik. Vi har haft en mycket lång väg att gå tillsammans och jag kan inte beskriva hur glad jag är över att vi kommit så långt som vi gjort. Mer om det i ett annat inlägg, nu kommer jag fokusera på andra, mer närliggande faktorer bakom vår framgång!
Inför den här säsongen var det en del saker som var nya för mig och mina hästar, framförallt;
- Vi har bytt ut kraftfoder mot funktionsfodret Primero TOTAL
- Vi har bytt från "vanliga" ridskor till Razerskor och ProPad-sulor
Primero TOTAL
Jag kom i kontakt med Anna Lidén för Primero TOTAL under hösten 2014. Jag fick upp ögonen för fodret eftersom jag har ett naturligt tänk och vill att det som hästarna (och jag) stoppar i oss ska vara så naturligt som möjligt. En häst är en häst och de är inte gjorda för att äta en massa "skräp".
Primero TOTAL är ett funktionsfoder - det är alltså inte ett kraftfoder. "TOTAL är ett optimerat 'grovfoder', ett spannmålsfritt, fett och fiberrikt fullfoder med låg socker- och stärkelsehalt."
För att våra hästar ska hålla sig friska och prestera väl måste vi ständigt påminna oss själva om att hästen utvecklades som en gräsätare gjord för att kontinuerligt smälta stora mängder fiberrika växter. Han är inte en ”spannmålsätare” som vi.
Tidigare har jag haft rätt mycket problem med Rakeem vad gäller hans mage. Han blev inte avmaskad ordentligt när han var ung och därmed misstänker jag att det har blivit bestående skador på hans tarmar på grund av det. Detta har orsakat att han fått kolik vid flertalet tillfällen, framförallt under vinterhalvåret när han dricker sämre än vanligt. Vi har också haft problem med tarmljuden under veterinärbesiktningarna när vi tävlar. Rakeem har ofta fått anmärkningar på att det är "tyst i magen" och även på kroppens vätskenivå.
Det var över 1 år sedan Rakeem hade kolik senast och det här året har jag även sett en markant skillnad på Rakeems protokoll från veterinärbesiktningarna. Vi har knappt haft en enda anmärkning på tarmljud och när det gäller vätskan är det också en enorm skillnad mot hur det varit innan. Exempel på veterinärkort från vår senaste tävling:
(A= ingen anmärkning, B= anmärkning, N= normalt, 1= ingen anmärkning, 2= anmärkning)
Något annat som blivit mycket bättre den här tävlingssäsongen är Rakeems pulstider. Han har i stort sett varit nere i puls direkt efter vi kommit in från varje delslinga och har oftast pulsat in på ~56 slag/min (gränsen är 64 slag/min) efter ca 2-5 min. Tidigare har det tagit runt 5-8 min för honom att komma ner ordentligt i puls.
Rakeem har blivit lättare i kroppen. Han är inte lika "bulkig" som han varit tidigare säsonger utan ser mer ut som en distanshäst nu. Primero TOTAL transporterar bort slaggprodukter som binder vätska i hästens kropp, vilket i sin tur motverkar det "bulkiga", som ofta beror på ansamlad vätska.
Primero TOTAL stärker hästens ämnesomsättning och immunförsvar. Tarmarnas funktion blir bättre, de får lättare för att transportera bort slaggprodukter och att tillgodogöra sig vätska. Energiinnehållet har ett lågt GI-värde (glykemiskt index, kort sagt ett mått på hur livsmedlet/fodret påverkar blodsockerkurvan) vilket ger en mer uthållig energi med en stabilare blodsockerkurva - precis det som vi distansryttare vill komma åt.
Jag kan inte vara mer nöjd med fodret än vad jag är. Primero TOTAL har hjälpt mig och Rakeem enormt mycket och jag är så glad att jag hittade fodret!
Rakeem 2014
Rakeem 2015
Det finns mycket mer att berätta om Primero TOTAL och dess effekter! Om du är intresserad av att veta mer om fodret är du välkommen att kontakta mig, jag svarar gärna på eventuella frågor.
Razerbeslag
Den här säsongen bytte jag hovbeslag från "vanliga" ridskor till Razerskor. ProPad-sulor hade Rakeem gått med hela säsongen 2014 med ett gott resultat. Hösten 2014 var jag på en föreläsning med Erik Lundqvist från Razerhorse och där fick jag mer insikt i hur olika hovbeslag påverkar hästens hovmekanism. Jag kan ärligt säga att jag hade mycket dålig koll på det innan så jag blev genast intresserad av det han hade att berätta.
Jag läste på mer om Razerhorse och kontaktade sedan Erik för att fråga om han var intresserad av att testa skorna inom distansritt. Detta var han mycket intresserad av och det hela slutade med att han kom hit och höghastighetsfilmade mig och Zohar med först "vanliga" hovbeslag och sedan med Razerskor och ProPad: klicka här för att se filmen.
Razerskorna är tillverkade av borium - samma material som tänderna på grävmaskinsskoporna är gjorda av. Borium är ett slitstarkt material som - till skillnad från vanliga järnskor - inte är stumt. När hoven växer följer skon med hovformen och vidgar sig tillsammans med hoven, istället för att hämma hovens mekanism. Detta är mycket viktigt för att hästens naturliga förutsättningar ska fungera. Skon och ProPad-sulan är tillsammans det ultimata alternativet för hästen, då sulan gör att strålen kommer i marken och därmed pumpar runt blod i hoven. Det sker naturligt när hästen går barfota, men då hästen är skodd med traditionella järnskor kommer inte strålen i marken som den ska och därmed blir blodgenomströmningen hämmad.
Razerskorna är lättare än järnskorna och hästens naturliga glidmoment främjas i och med skorna, dessa faktorer tillsammans är så klart gynnande vad gäller att mjölksyran i hästens kropp minskar. Det blir inte lika jobbigt för hästen att röra sig jämfört med om den har tunga, stumma järnskor. Jag upplever att mina hästar är känns starkare och lättare i steget sedan jag bytte till Razerbeslag.
Något annat som har blivit bättre sedan vi började med Razerbeslag är hästarnas hovkvalitet. Hovarna är friska och fina, de växer enormt bra och hästarnas rörelser har blivit bättre. Rakeem biljarderade tidigare men nu är den rörelsestörningen nästintill borta. Jag misstänker att det är mycket tack vare att vi bytt hovbeslag.
Razerbeslag fram innan 160 km
Razerbeslag fram efter 160 km
Razerbeslag bak efter 160 km
Nu är det alltså testat; att rida 160 km med Razerskor. Skorna höll hur bra som helst och vi behövde inte ens spika i några nya sömmar under rittens gång. Jag och mitt team är suveränt nöjda med skorna!
Om ni har några frågor angående hur det är att rida distansritt med Razerbeslag är ni självklart välkomna att kontakta mig.
MD Kleen
Jag har även fått mycket hjälp av Mia och Daniel Kleen (MD Kleen) när det gäller att ge hästarna bästa, möjliga förutsättningar inför tävlingarna. MD Kleen förser mig med örtpreparat och behandlar hästarna med bland annat akupunktur; något som hjälpt mig att hålla hästarna jämna och fina i sina kroppar. Jag har även blivit medveten om varje hästs svagheter och styrkor på ett helt annat sätt än innan då MD Kleen är mycket duktiga på det de sysslar med och kan se minsta felaktighet.
ActiveHorses
Sedan några år tillbaka använder jag ett depåtält som ActiveHorses försett mig med. Utan det tältet hade det blivit svårare att tävla, eftersom man behöver skydd både när det regnar och när det är varmt. Att ha ett tält att sätta sig under är guld värt! Jag rekommenderar er alla (som inte redan har ett) att införskaffa ett tält att använda om ni ska börja tävla i distansritt regelbundet. ActiveHorses är även företaget som jag införskaffar liniment, arnika, elektrolyter m.m för träning och tävling, mycket smidigt då de har ett bra utbud!
Nordiska-Baltiska Mästerskapen (Norge) 2014
Bequine
Det finns mycket forskning bakom att kyla motverkar risken för skador. När jag tränar använder jag mig flitigt av kyldamasker som jag fått av Bequine. Tack vare dessa smidiga kyldamasker blir det lätt att kyla hästens ben efter träningspassen, för att på så sätt minska skaderisken. Hästarna verkar tycka det är skönt att få svalka på benen och det känns bra för medvetandet att motverka skador i den grad man kan. Kyldamaskerna har minst sagt gjort sin beskärda del för att hålla skadorna borta!
Mockberg
Självklart vill jag nämna den duktiga, ambitiösa entreprenören Elvira Eriksson, som förser mig med stilrena, funktionella klockor att använda vid träning och tävling. För mig är ett armbandsur ett måste, då jag tycker det blir omständigt att plocka upp mobilen titt som tätt. Min "tävlingsklocka" har följt med mig på åtskilliga träningar och i stort sett alla tävlingar jag deltagit i. Den har fått utstå både regn och smuts men trots detta funkar den kanon!
Nära och kära, stallhjälp m.m
Alla ni som på ett eller annat sätt hjälper mig med hästarna och tävlandet har också en del i framgången. I den här sporten är man aldrig ensam i sin framgång utan man har en hel drös med människor bakom sig som ställer upp med både det ena och det andra. Vägen framåt är inte bara rak, den är krokig och man stöter på motgångar titt som tätt. Det är framförallt i dessa stunder som jag är extra glad över alla jag har runtomkring mig.
Det här kanske kan låta klyschigt i en dels öron, som något smörigt tal någon håller, men jag menar allt jag har skrivit. Det skulle vara omöjligt att lägga ner så många timmar som jag gör om jag inte hade det stödet som jag har. Ibland handlar det om att någon lagat mat till en när man kommer in från stallet kl 20, ibland om träningshjälp en mörk, regnig höstkväll då motivationen tryter. Det ligger så mycket arbete bakom att satsa inom den här sporten och man behöver helheten för att komma någonstans. Det är tur att arbetet ger utslag då och då - den motivationen kan man också behöva när man sätter på sig pannlampan och reflexerna för att sticka ut och rida 30 km under vinterhalvåret.
/ Josefin
Andra inlägg
- Ljusare tider betyder mer tid
- Dagens outfit - enhörningar!
- Långritt, travhästar och vårkänslor
- 50 km kval i Jämtlands vackra (men krävande) natur
- Nu är hästarna fit for fight inför tävlingssäsongen
- Intensiv helg med tävling och elitträff
- Genomgång av hästarnas tänder - ack så viktigt!
- Sjukstuga halva dagen
- Minustid
- Inte som andra onsdagar